Palveluni

Hoidot

Hieronta ja urheiluhieronta

Hieronta on manuaalisen terapian muoto, jolla pyritään rentouttamaan ylirasittuneita ja jännittyneitä lihaksia sekä kiputiloja. Lisäksi hieronnalla on positiivisia vaikutuksia uneen ja stressitasoihin. Urheiluhieronta on yhteisnimitys erilaisille tekniikoille, joita voidaan hyödyntää pehmytkudoksia käsitellessä. Oman kokemukseni mukaan parhaan lopputuloksen saa yhdistämällä erilaisia hoitotekniikoita, asiakkaan ja hoidettavan alueen, sekä kudoksen tilan mukaan. Hoitaessani yhdistän tarvittaessa erilaisia tekniikoita niin fasciakäsittelyä, triggerpainantaa, vipuvarsitekniikoita kun erilaisia klassisen hieronnan tekniikoita yms. Koko osaamisen arsenaali on käytettävänäsi varatun ajan puitteissa myös urheilijan lihashuolto tai rentouttava päähieronta. Olen luonut oman ongelmalähtöisen hoitavan tyylin hieroa, joka perustuu tuntoaistiin sekä kudoksen tilaan ja hinnoittelu ajan sekä lopputuloksen mukaan.

Tiesitkö että:

 • Vatsan alueen hierontatekniikat, luotu ruoansulatuksen häiriöiden hoitoon, jumittaviin/rasittuneisiin vatsalihaksiin ja/tai äänen tuoton ongelmiin. (Äänen tuoton ongelmat, ks. Myös TMD:n hoito).
 • Voidaan yhdistää muihin esim. Puolihierontaan, mutta hoitaa myös omanaan varsinkin mikäli alueen oireet johtuvat selkeästi vaivasta.
Purentaelimistön toimintahäiriöiden (TMD) hoito ja ennaltaehkäisy

TMD:n hoitoon kuuluu vastaanotollani purentalihasten manuaalinen käsittely, leukanivelen mobilisaatio, hartiarenkaan hoito erilaisilla fascia- ja syvähierontatekniikoilla, niskan, kaulan sekä kallonpohjan, kasvojen ja pään huolellinen käsittely. Varatun ajan puitteissa ja hoidon edetessä otan mukaan tarvittaessa muita purentaan olennaisesti liittyviä alueita ja jokaisen asiakkaan yksilöllisiä tarpeita. Hoidossa korostuu tutkimisen ja haastattelun merkitys, joilla aloitammekin huolellisesti aina uuden asiakkaan kanssa ensimmäisellä kerralla. Näin pystyn takaamaan akuuttia apua, mutta jatkossa myös pysyviä vaikutuksia hoitojakson edetessä. Useimmiten pahemmat TMD oireet vaativat useamman vastaanottokäynnin tai säännöllisesti toteutetun hoitojakson.

TMD:
TMD, temporomandibular disorders on yhteinen nimittäjä leukanivelen, hampaiden, purentalihasten ja niihin läheisesti liittyvien kudosten häiriö ja kiputiloille. Toimintahäiriöt ovat hyvin yleisiä ja TMD on hammasärkyjen jälkeen yleisin pään ja kasvojen alueen kiputilan aiheuttaja. Useasti TMD:stä kärsivillä on myös niskan alueen kiputiloja.

TMD:n oireita

 • Kasvot niska ja pää:
  – Pääkipu
  – Kasvojen arkuus
  – Pistely, puutuminen, kirvely
  – Näön häiriöt kivut silmän takana tai/ja alla
 • Kaulan alueella:
  – Palan tunne kurkussa
  – Yskä, käheys
  – Kipu nielaistaessa
 • Korvassa:
  – Tinnitys, humina
  – Korva lukossa
  – ”Vettä korvassa”
  – Korvakipu
 • Lisäksi yleisiä TMD oireita ovat:
  – Suun rajoittunut avautuminen
  – Puhevaikeudet
  – Leukanivelen äänet
  – Leukanivelen ja purentalihasten kipu
  – Purentajäljet poskissa
  – Hampaiden arkuus
  – Huimaus
  – Äänen tuoton ongelmat

Purentaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttajia voi olla monenlaisia:

 • Yö- tai päiväaikainen hampaiden yhteenpurenta eli bruksaus on yksi yleisimmistä. Bruksausta voidaan hoitaa monelle tutulla hammaslääkärissä asennettavalla purentakiskolla, joka poistaa hampaista tulevaa hermoimpulssia ja pidentää purentalihaksia, jolloin puruvoima pienenee. Ennen kiskon asentamista olisi hyvä käsitellä purentaan liittyvät kudokset, jolloin leukojen ollessa rentona muottia tehdessä, kisko sopii suuhun myös oireiden helpotettua. Kisko ei välttämättä valitettavasti yksin poista kaikkia oireita, jolloin hoito voi tulla kyseeseen myös kiskon hankkimisen jälkeen.
 • Vammat, kuten whiplash piiskanisku, jossa pää retkahtaa eteen ja taakse nopeasti. Erilaiset leukaan kohdistuvat rasitukset, kuten iskut, kaatumiset, pitkät hammashoitotoimenpiteet tai hampaan poistot.
 • Patofysiologiset tekijät, kuten yliliikkuvuus, nivel- tai selkärankareuma.
 • Virheellinen purenta. Tapa jauhaa ruokaa tai purukumia pääasiassa toisella puolella suuta. Avo- tai toispuoleinen purenta, hampaiden epäsymmetrinen kosketuspinta.
 • Stressi ja psykososiaaliset tekijät voivat myös altistaa TMD oireilulle, näiden yhteydestä on kertynyt paljon näyttöä.
Nivelmobilisaatio

Nivelten toimintaa edistävä terapia. Nivelmobilisaatio on rauhallista nivelen fysiologisilla liikeradoilla tehtävää liikettä jolla pyritään edistämään rajoittunutta liikettä, yliliikkuvan nivelen toimintaa tai lieventämään kipua. Nivelmobilisaatiota yhdistän hoitoihin yhdessä asiakkaan kanssa sovitusti ja tarvittaessa, mikäli nivelen liikkeessä on nivelestä itsestään tulevaa rajoitusta. Huomaa, että myös selkärangassa on lukuisia erilaisia niveliä.

Urheilijan lihashuolto

Yksilöllisesti eri urheilulajeittain ja asiakkaan mukaan. Ota yhteyttä samulisairiala@icloud.com

© 2018 Tmi Samuli Sairiala. Kaikki oikeudet pidätetään.

Design by HENRI LILIUS