Kuinka jaksan arjessa paremmin?

Viisi keinoa joilla jaksan arjessa paremmin.

Oikotietä onneen ei ole. Onneksi kuitenkin hyvin pienet teot arjessa auttaa jaksamaan paremmin. Kysymys on hyvin yksinkertaisista asioista, jotka on meillä kaikilla usein omissa käsissä. On ihan tosi ok ottaa ja tehdä esimerkiksi näistä viidestä asiasta kolme jos oma elämäntilanne ei salli enempää. On ihan ok antaa itselleen hyvinvoinnista ja jaksamisesta koulunumero 7+. Pääasia että tekee jotain. 

1. Uni

Joskus kuulee ihmisiä, jotka sanoo että ”mulle riittää ihan hyvin 4-5 tuntia unta.” He valehtelee. Se ei riitä kenellekkään. Aikuinen ihminen tarvitsee unta 7-9h vuorokaudessa. Ihmiskeho kyllä tottuu tarvittaessa aivan äärimmäisiin olosuhteisiin. Niin myös liian vähään uneen. Kovassa työtaakassa helposti koittaa nipistää yöunissa jotta olisi enemmän aikaa painaa duunia – vaikka voisi olla tehokkaampaa nukkua kunnolla ja käyttää työaika tehokkaammin levänneenä. Pyri nukkumaan 8 tuntia.

Vinkki vitonen: Jos heräät yöllä kesken unien etkä saa unta takaisin. Älä yritä väkisin, ota joku hyvä kirja ja ala lukea. Huomaat hetken päästä että sinua nukuttaa uudelleen ja nukahdat. Älä avaa kännykkää tai edes katsoa kelloa. Et tee niillä tiedoilla siinä hetkessä mitään.

2. Liikunta

En tarkoita tässä neljää bodaussalitreeniä viikossa. Avainsana on arkiaktiivisuus. Aloita jättämään esimerkiksi auto työmatkalla vähän kauemmaksi tai jää bussista pari pysäkkiä aikaisemmin ja kävele loppumatka töihin. Pienet muutokset jo auttaa etkä tarvitse ensimmäisenä salikorttia ja neljän päivän kuntosaliohjelmaa. Tavoittele ensin esim. 10 000 askelta päivässä. Pikkuhiljaa voit lisätä liikuntaa viikkoon. Etsi joku mielekäs muoto liikkua. Kuntosaliharjoittelu on vain yksi tapa liikkua.

Muista: Myös liikunnan aktiivisuudessa kouluarvosana 7+ on tosi ok ja saavutat sillä tuloksia. Kun liikunta on mielekästä ja säännöllistä, on sen tulokset 100% varmasti parempia kun hampaat irvessä vedetty kolmen kuukauden salitreenijakso.

Vinkki vitonen: Kävely takaperin tai yhdellä jalalla seisominen muuttaa jo kehon toimintaa. Koita pestä esimerkiksi hampaat yhdellä jalalla seisten tai täyttää astianpesukone. (Älä kokeile tätä viimeisintä isomummun perintö posliineilla, aloita muoviastioilla.) 

3. Ravinto

Säännöllinen ruokailurytmi ja pitkäjänteisyys. On jaksamisen kannalta edullista jos ylipainoa ei pääse kertymään, lisäksi terveellinen hyvin sulava ruoka säännöllisin väliajoin antaa energiaa päivään. Yhtä tärkeää on kuitenkin muistaa syödä myös tarpeeksi. Moni yllättyy, kun selviää paljonko puhdasta ruokaa saa syödä, jotta päivän sisällä kulutetut kalorit täyttyy. Väitän, että perunalla ja jauhelihakastikkeella ei liho kukaan. 80-20 sääntö viikon periodilla on oikein hyvä. 80% terveellistä ruokaa ja 20% herkuttelua. Arkiaktiivisuus ja säännöllinen ruokailurytmi tukee arjen jaksamista. Et tarvitse rahkapurkkia, parsakaalia ja kuivaa kanaa kolmen tunnin välein. THL:n ravitsemussuositukset antaa hyvät raamit kun kaverina on terve maalaisjärki. Mikäli kärsit jostain ruoansulatukseen liittyvästä ongelmasta, neuvon kääntymään asiantuntijan puoleen. Netistä ladattavat ruokavaliot ei oo sun juttu (en ole ihan varma onko ne kenenkään juttu).

Vinkki vitonen: Paistettu kananjauheliha maustuu mukavasti taco mausteseoksella. Valmis salaattipussista, kirsikkatomaateista ja tuorekurkusta saa maistuvan salaatin lisukkeeksi ja samalla päivän vihreät! Näitä yhdistämällä saat pienellä valmistusajalla monta annosta.

4. Kehonhuolto

Säännöllinen kehonhuolto on jaksamisen a ja o. Olo on energisempi kun ei jatkuvasti kolota joku paikka. Oma aktiivisuus kotona tai työpaikalla, säännöllinen hierojalla käynti antaa hyvän pohjan arkiaktiivisuuden ja liikunnan lisäämiseen. Kuka jaksaa edes miettiä liikuntaa jos jatkuvasti niskaa ja päätä jomottaa. Oikeanlainen kehonhuolto pitää kropan auki ja hieronnan tarpeen hoitoväli pitenee. Muutaman minuutin jumppa päivässä tekee jo ihmeitä. Autan sinua oikein mielelläni tässä asiassa. Hieronta ja kehonhuolto laskee stressitasoa, parantaa unen laatua, lisää aineenvaihduntaa.

Vinkki vitonen: Yhdistämällä kehonhuollon ja liikunnan, säästät aikaa ja kroppa tykkää. Tiesitkö, että selkärankamme tykkää siitä että sitä taivutellaan? Selkärangan kiertyessä ja taipuessa kehonhuolto jumpan tahdissa, lihasjännitys laskee mm. Hartioissa. Tämä on oma henkilökohtainen suosikkini ja neuvon siinä mielelläni jos olet valmis katsomaan asiaa ulos laatikosta! Ota yhtettä!

5. Ole terveellä tavalla itsekäs

Ota viikosta itsellesi aikaa, nuku päiväunet, käy hierojalla, jossain mielekkäässä harrastuksessa tai kavereiden kanssa syömässä. Sopikaa kotona, että toinen vuorollaan katsoo lapsen/lasten perään tai sano pomolle, että käyt nyt hierojalla sillä olet paljon tehokkaampi ja ajatus kulkee paremmin kun ei ole jatkuvasti niska jumissa. Olet parempi työntekijä, parempi isi/äiti ja parempi puoliso kun otat aikaa myös itsellesi. Jaksat myös arjessa paremmin. Sijoita itseesi, ei ole kenenkään etu että olet väsynyt.

Vinkki vitonen: Tiesitkö että mun vastaanotolla on käytössä leimakortit? Kanta-asiakas lunastaa sillä itselleen reilun alennuksen. Korteissa ei ole määräaikaa eikä ne ole henkilökohtaiset. Kortin voit hankkia vaikka perheen kesken.

Kokonaisuus ratkaisee

Aina kun pyrit parempaan jaksamiseen, muista että kokonaisuus ratkaisee. Autuaaksi ei tee neljä salitreeniä viikossa jos vastapainona on neljä tuntia unta yössä. Virkeänä teet parempia valintoja ruokailun, treenin ja kehonhuollon suhteen. Jos yksi pitää valita, aloita unesta.

Viimeksi kirjoittelin blogiin mm. Unta häiritsevästä bruksauksesta eli hampaiden yöllisestä yhteen purennasta. Joko kävit lukemassa? Pääset postaukseen tästä.

-Samuli