TMD- yhteinen nimittäjä purentaelimistön toimintahäiriöille. Blogitekstiin oireista pääset tästä. Käypähoito nettisivuilla kirjoitettiin muutamia vuosia sitten, että tmd oireilu on yleisempää naisilla ja 35-50 vuoden iässä. Siellä lukee myös, että 7-9% väestöstä kärsii tästä vaivasta jossain vaiheessa elämäänsä. Suhtautuisin näihin tänä päivänä hieman varauksella – mun näkemyksen mukaan TMD oireilu on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, eikä pelkästään kaiken ikäisillä naisilla vaan myös miehillä. Oireetkin on kun Intialainen liikenne, koskaan et tiedä mitä tulee vastaan.

Hieronta auttaa

Poikkeuksetta näin on. Tässäkin hajonta on ihan valtavaa, mutta harva asiakas on sellainen, joka ei mitään apua saa. Toiset pääsee vaivoistaan kokonaan eroon, toisilla ne pysyy poissa 3-4 viikkoa. Kerran asiakkaani oli työpaikallaan kertonut tulevansa purentalihasten hierontaan, työkaverit oli kysynyt että auttaako se siihen puremiseen? Hän vastasi: ”Ei auta, mutta oireet pysyy siedettävinä.” Vaihtoehto pillerille. Tämän allekirjoittaa moni.

Kerran ajattelin, että nyt kohtasin ensimmäistä kertaa voittajani. Vastaanotolle saapui asiakas jota oli pitkään huimannut hyvin häiritsevästi. Pää oli kuvattu ja neurologit hänet tutkineet useaan otteeseen. Olin hänen viimeinen oljenkorsi ja kuten arvata saattaa oli asiakkaalla hyvin skeptinen suhtautuminen. Asiakkaalla ei ollut mitään muita oireita, ei särkyjä ei mitään, ainoastaan huimasi. Tutkiessa kuitenkin huomasin, että osa purentalihaksista ainakin kiristää koska leuka devioi eli siirtyi toispuoleisesti sivuttain hänen avatessa suuta. Käsiteltiin selkä, niska, hartiat, (miksi näin, palaan tähän kohta kappaleessa ”Miten hieroja voi olla avuksi?”) kaula, pää, kasvot ja purentalihakset kaikki erittäin huolellisesti. Lihakset oli kireällä. Asiakas varasi heti uuden ajan viikon päähän ja sovittiin että silloin nähdään, hän poistui. En nähnyt asiakasta sen koommin, viikon päähän varatun ajan hän oli itsenäisesti perunut nettikalenteristani pari päivää hoidosta. Olin hieman maissa, en siitä syystä että hän perui aikansa, vaan ajattelin että huimaus jatkuu enkä voinut olla hänelle avuksi. Aikaa kului ja seitsemän kuukauden kuluttua asiakas ilmaantui vastaanotolle, hän oli varannut uuden ajan. Kysyin normaalisti miten hän on voinut. Hän vastasi, huimaus oli loppunut siihen paikkaan kun hän edellisen kerran lähti ovestani, hän oli perunut ajan koska ei kokenut hoidolle mitään tarvetta. Ei minkäänlaisia oireita koko seitsemään kuukauteen, kun hän oli huomannut jonkinlaisia huimauksen tyyppisiä tuntemuksia kehossa, hän oli heti varannut uuden ajan. Nyt siitä on noin pari kuukautta kun kirjoitan tätä, emme ole taaskaan sen koommin nähneet.

Yhteistyön merkitys

Hieroja, suuhygienisti, fysioterapeutti ja hammaslääkäri, kaikilla on oma näkemyksensä oireista. Olen jo valmiiksi vähän olevinani pahoillani tästä kappaleesta, mutta meidän kaikkien pitäisi katsoa peiliin. Anteeksi, mutta jos suutuit tästä, niin suutuitko koska tunsit piston sydämessäsi? Ennen kun ristiinnaulitset mut SoMessa, pohdi miksi tuo lause tuntui niin pahalta, olisiko se osunut vähän liian lähelle? Ennen kun tuomitset, lue blogiteksti ensin loppuun, kiitos. Suuhygienistit on yleisesti mun näkemyksen mukaan erittäin avoimia keskustelulle oireista ja mitä niille voisi tehdä, osa hammaslääkäreistä ei niinkään. Kun jotkut hammaslääkärit kuulee sanan hieroja, heidän penseä suhtautumisensa estää yhteistyön syntymisen. Mutta jos katsomme tosiasioita: Niin paljon kun hampaat liittyy purentaan, niin yhtä paljon niihin liittyy lihakset ja leukanivel. Niin paljon kun selkärangan toiminta ja ryhti vaikuttaa leukanivelen toimintaan, ei asiaa vaan voi sivuuttaa. Vaikka purentakisko auttaakin hampaiden suojaamisessa, niin fakta valitettavasti on se, että ilman hierontaa, pelkkä kisko auttaa varsinaisiin oireisiin yksinään lopulta erittäin harvoin. Eikä tämä valitettavasti myöskään ole mun mielipide. Sitäpaitsi, kun kisko sovitetaan kireään suuhun, oireet ei helpotakaan asiakkaan odottamalla tavalla niin asiakas hakeutuu itse hierontaan. Nyt kisko ei enää sovikaan suuhun koska lets face it purenta muuttuu kun lihakset saadaan pään alueelta rennoiksi. Eli hyvin kärjistetysti ja lyhyesti, kisko sovitetaan purentaan yleensä siinä kohtaa kun asiakkaalla on jo aika voimakkaat oireet, purenta on kaukana normaalista. Kisko hieman rentouttaa lihaksia, pidentämällä niitä jolloin puruvoima pienenee. Nyt kisko ei kuitenkaan enää sovikaan suuhun eikä siitä olekaan asiakkaan toivomaa apua kun purenta muuttuu, joskus kisko ei edes enää pysy suussa. No mitäs nyt? Tehdäänkö taas uusi 400€ kisko?

Tiedän, että tämäkin teksti menee kun kuuroille korville, mutta sanon sen kuitenkin, jos me terveydenhuollon ammattihenkilöinä myöntäisimme kaikki myös toisten vahvuudet ja tutustuisimme niihin, jonka jälkeen lähdettäisiin hoitamaan asiakkaita yksilöinä niin että tapaus tapaukselta arvioitaisiin kunkin asiakkaan tarve ja ohjaisimme eteenpäin niin tulokset olisivat myös aikaa ja hampaista puhuttaessa myös paikat kestäviä.

Ymmärrän että hajontaa on kaikissa ammattiryhmissä mutta jos yritetään nähdä tittelin taakse, eri ammattilaisilla voi olla aivan poikkeuksellinen näkemys jostain aiheesta ja ihmiskehosta huolimatta siitä mikä hän on ammatiltaan, se ei välttämättä ole aina oppikirjassa eikä sitä sieltä voi lukea, toiset on syntynyt omaan ammattiinsa. Avoin suhtautuminen kaikkiin hoitomuotoihin ensinnäkin rikastuttaa omaa elämää + on hoitotulosten saamisen kannalta tänä päivänä ihan ehdoton edellytys. Ihmiset on kaikki yksilöitä ja kyllä mun mielestä meidän ammattilaisten ainoa tavoite pitää olla jokaisen yksilön hyvinvointi. Muut ensisijaiset motiivit tehdä työtä ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden parissa on ehdottomasti vääriä. Se mikä mekanismi ihmisen oireiden helpottumisen taustalla on, on täysin toissijainen. Hoitaessa emme hoida tutkimuksia, emme hoida tilastoja, emmekä röntgen tai magneettikuvia vaan aina ihmistä, yksilöä.

Miten hieroja voi olla avuksi?

Kirjoitin aiemmin kappaleessa hieronta auttaa, että käsittelen aina myös selän, niskan, hartiat ja kaulan sekä pään, että kasvot purentalihaskäsittelyn yhteydessä. Oireita hoitaessa näillä alueilla on poikkeuksetta myös kipuja, särkyjä ja kudoksen toimintahäiriöitä. Miksi hieronta sitten aloitetaan selästä? Ihmisen autonomisen hermoston sympaattinen osa on pääasiallisesti rintarangan alueella, eli selkärangan keskimmäisen osan alueella. Jo tänne vaikuttamalla manuaalisen terapian keinoin saan otteilla keskusteltua asiakkaan kehon kanssa niin, että lihasten jännitystila mm. Niskassa laskee. Jos käsittelisin vain purentalihakset tai kasvot on hoito vähän kuin maalaisi ruosteen päälle. Hetken näyttää hyvältä, mutta kas kummaa parissa päivässä ollaan samassa pisteessä. TMD aiheuttajiin yhä yleisimmin kuuluu stressi ja toisaalta voimakas yöllinen hampaiden yhteen purenta ja siitä aiheutuvat kiputilat pään alueella varmasti nostaa kehon stressitasoa jolloin palautuminen on häiriintynyt. Aloittamalla käsittelemään selästä, saan huolellisesti otteet valitsemalla kehon autonomisen hermoston tasapainoa palautettua jolloin palautumisesta huolehtiva parasympaattinen hermosto pääsee töihin. Kaulan kireys aiheuttaa oireita niskassa ja nieltäessä, kun taas syvän niskan kireys voi aiheuttaa oireita silmissä. Päännyökkääjä lihaksen toimintahäiriö voi aiheuttaa tinnitystä ja huminaa korvassa kun pienen rintalihaksen kireys voi taas aiheuttaa vaikeuksia hengittää. Listaa tuskin tarvitsee enempää jatkaa, luulen että tein pointin selväksi. Pelkät leukaniveltä liikuttavat lihakset käsittelemällä, emme siis käsittele läheisesti purentaan liittyviä rakenteita kun hyvin pieneltä osaa. Ihminen on kokonaisuus.

Käsi pystyyn virheen merkiksi

Myönnetään, olen hieman kyynistynyt ja alun innostuksen jälkeen hieman käpertynyt omaan kuplaani hoitamaan, kun huomasin kuinka iso seinä mulla olisi kiivettävänä että saisin hammaslääkäri, suuhygienisti, fysioterapeutti yhteistyön omille asiakkaille toimimaan. Yhdelle asiakkaalleni oli lääkäri todennut: ”Hierojat on kuoleva ammattikunta” ja määräsi kuurin buranaa. Tämä kertoo omaa karua kieltään siitä, kuinka toimiva hoitoketju on katkennut ennen kun se saatiin edes kunnolla alkuun. Onneksi ajatusmallit on pikkuhiljaa kuitenkin muuttumassa ja hammaslääkäri ja lääkärikunta uudistuu jatkuvasti ja uusiakin rautaisia ammattilaisia tulee näille aloille, luotan teihin! Toivotaan, että myös terveydenhuollon rakenteet sallisivat jatkossa joustavamman yhteistyön eri ammattilaisten kesken.

ps. Youtubessa on mun kanavalla koti-hoito ohjeet akuutteihin tmd oireisiin ennen kun pääset hierojalle. Videoon pääset tästä.

-Samuli

Ammattilaisille:

Jätän tämän tekstin tähän, meni se kuuroille korville tai ei. Oletko hammaslääkäri, purentaan erikoistunut fysioterapeutti, suuhygienisti, tai hieroja: samuli@samulisairiala.fi tai 0408221048, anna mä kerron miten hoitaisin, vaihdetaan ajatuksia, tietoja ja näkemyksiä, jos ajatukset kohtaa, tehdään yhteistyötä! Jos taas olet kiinnostunut hierojana hoitamaan purentaa, kerätään porukka kasaan, näytän miten mä hoidan ja saat lisää työkaluja pakkiin kuinka jeesata sun asiakkaita!

pps. Asiakkaideni kokemuksia hoidoista pääset lukemaan tästä ja tästä taas yhden palautteen ympärille rakentelemani blogitekstin kokonaiskuvan näkemisestä.

ppps. Mistä näkökulmasta taas itse lähestyn tätä aihetta, sen pääset lukemaan tästä.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap