Purentaelimistön toimintahäiriöiden (TMD) aiheuttajia on useita erilaisia. Erilaiset purentavirheet, stressi, iskut kasvoihin tai isot hammastoimenpiteet aiheuttavat kuormitusta purentaelimistössä. Huomaamme vaikutukset erilaisina oireina kehossa. Oireita koskevaan postaukseen pääset tästä.

Suosittelen purukumin jättämistä pois

Hampaiden epäsymmetrinen kosketuspinta muuttaa leukanivelten kuormistusta epätasaiseksi. Ihmisen hampaisto tunnistaa jo 0,02mm poikkeaman. Tällainenkin poikkeama aiheuttaa jo jatkuvaa ärsytystä puremalihaksissa. Myös tapa jauhaa purukumia tai ruokaa pääasiassa toisella puolella suuta kuormittaa puremaelimistöä epätasaisesti. Toispuoleinen oireilu on hyvin tyypillistä purentaelimistön toimintahäiriössä. Suosittelenkin yleensä purukumin jättämistä kokonaan pois mikäli asiakkaalla on oireilua niskassa, kasvoissa tai pään alueella. 

Hammastoimenpide syynä tmd oireilulle

Luja isku leukaan tai päähän voi vaurioittaa leukaniveltä ja altistaa tmd oireilulle kun niveleen kohdistuu mahdollinen vääntö-kompressio kuormitus. Myös niskan piiskaniskuvammat, joissa pää retkahtaa vauhdilla eteen ja taakse voi synnyttää leukanivelen kompressiovamman joka aiheuttaa tmd oireilua. Isot hammastoimenpiteet ovat niin ikään omiaan synnyttämään oireet kun purentaelimistö rasittuu pitkään ja yleensä toimenpiteen jälkeen purenta muuttuu.

Rentouden puute ja stressi

Rentouden puute ja stressi aiheuttaa tmd oireilua. Näiden yhteydestä on kerääntynyt paljon näyttöä. Yleisin aiheuttaja on yöllinen hampaiden yhteen purenta eli bruksaus. Kun kehomme kokee stressiä on sille luonnollista valmistautua lähestyvään vaaraan. Tämän päivän lähestyvä vaara voi olla työelämän paineet, yksityiselämän huolet tai jopa valot, äänet ja jatkuvasti piippaava hierojan blogi joka tuuttaa uutta päivitystä. Kehomme valmistautuu lähestyvään vaaraan evoluutiossa sille kehittyneellä tavalla ja valmistautuu taistelemaan tai pakenemaan. Niska painuu kyyryyn ja leuat kiristyy valmiina puremaan tai pitämään kiinni. Keho alkaa ohjata verta isoihin lihaksiin. Jatkuvassa stressitilassa purentaelimistö rasittuu ja alkaa oireilla. Niskan ja purentaelimistön välillä on selkeä yhteys ja tämä on erittäin tärkeä ottaa huomioon, hoidamme sitten kumman oireilua tahansa.

Hieronta auttaa oireisiin

Varsinkin yöllisestä hampaiden yhteen purennasta johtuvia oireita voidaan hoitaa hammaslääkärissä tehtävällä purentakiskolla. Kisko poistaa hampaista tulevan hermoimpulssin niiden osuessa yhteen ja pidentää puremalihaksia jolloin puremavoima pienenee. Ennen muotin tekemistä, olisi syytä hieroa purentaelimistö rennoksi, jotta kisko sopii suuhun myös kun puremaelimistö rentoutuu. Kisko ei useinkaan valitettavasti yksin poista oireita. Hieronnalla on lähes poikkeusetta oireita helpottavia vaikutuksia ja tulokset on hyviä varsinkin tiheästi toteutetuilla hoitojaksoilla. Hieronta rentouttaa paitsi puremaelimistön kireyksiä, myös laskee stressitasoa kehossa. Parhaat tulokset saa ehdottomasti tiheästi toteutettu hoitojakso hierojalla, oma aktiivisuus ja puremakisko hoitomuodot yhdistämällä. 

Ellet vielä ole ehtinyt, käy lukemassa kuinka päädyin hoitamaan purentaelimistön toimintahäiriötä ja mitkä oli omat kokemukseni hoidosta. Pääset blogi tekstiin tästä.

-Samuli

Share via
Copy link
Powered by Social Snap